Dlaczego warto zainwestowac w dzbanek filtrujący?

dzbanek

Poranna kawa, herbata lub szklanka czystej, zimnej wody. Lekarze zalecają, by pamiętać o uzupełnianiu płynów przez cały dzień. Woda jako podstawowy składnik w naszych kuchniach powinna być możliwie najlepszej jakości. Ta w kranie nie zawsze spełnia nasze wymagania. Często ma wysoką twardość i nie odpowiada nam jej smak. Co zrobić, gdy chcemy poprawić jej jakość? Warto wtedy zainteresować się dzbankami filtrującymi wodę z naszej instalacji wodociągowej.

Na czym polega działanie dzbanka filtrującego?

Dzbanek składa się z dwóch komór, do górnej wlewamy wodę z kranu, która przepływając przez filtr zostaje oczyszczona i znajduje się w dolnej komorze, z której możemy bezpośrednio nalewać wodę do użycia. Działanie dzbanków opiera się na filtrach wykorzystujących węgiel aktywny.

Dzbanek z filtrem usuwa z wody przede wszystkim:

  • mikrozanieczyszczenia mechaniczne np. rdzę z rur wodociągowych
  • niektóre metale ciężkie, w tym głównie ołów
  • związki chloru stosowane przez sieci wodociągowe
  • redukuje także nadmierną twardość wody

Korzystając z dzbanka należy pamiętać o regularnej, zgodnej z zaleceniem producenta, wymianie filtrów. Najczęściej jest to wymiana comiesięczna. Większość dostępnych na rynku dzbanków z filtrem posiada wskaźnik przypominający o potrzebie zmiany wkładu filtrującego. 

Jaki dzbanek z filtrem wybrać?

Wybierając dzbanek warto zwrócić uwagę na jego pojemność oraz materiał, z którego został wykonany. Dostępne są dzbanki wykonane w całości z plastiku lub szklane z plastikowym wkładem. Każdy z nich ma zalety i wady. Plastikowe dzbanki są lżejsze, odporniejsze na uszkodzenie i zdecydowanie tańsze. Szkło wydaje się być materiałem naturalniejszym i bezpieczniejszym, jednak należy pamiętać, że wkład dzbanka również jest wykonany z plastiku. Taki dzbanek jest również cięższy, może też być podatny na stłuczenie. Dzbanki filtrujące różnią się kształtem, kolorem, który możemy dopasować do wyglądu wnętrza, mogą mieć tradycyjne lub elektroniczne wskaźniki LED przypominające o konieczności wymiany filtra. Oferta jest bardzo szeroka i z pewnością każdy znajdzie coś odpowiadającego swoim wymaganiom. Przy wyborze dzbanka warto zwrócić uwagę na rozmiar, dostępność i cenę potrzebnych filtrów wymiennych.

Korzystając z dzbanka filtrującego wodę należy pamiętać o tym, by nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych oraz nie używać do filtrowania gorącej wody. Po przefiltrowaniu wodę należy wykorzystać w czasie około 12 godzin. Ważne jest, by filtr był zawsze zanurzony w wodzie. Warto zapoznać się z rekomendacjami producenta wkładów filtrujących.  

Rodzaje wkładów filtrujących

Możliwości oczyszczające filtrów mogą się różnić w zależności od naszego wyboru. Najpopularniejszymi wkładami filtrującymi są wkłady standardowe zawierające cząsteczki węgla aktywnego oraz żywicy jonowymiennej. Usuwają one zanieczyszczenia mechaniczne, związki chloru i metale ciężkie, poprawiają także smak i zapach wody oraz obniżają twardość wody. W sprzedaży dostępne są również filtry dedykowane do wody bardzo twardej o zwiększonej możliwości zmiękczania. Wato rozważyć również wybór wkładu wzbogacającego wodę w magnez. Należy jednak pamiętać, że ten rodzaj wkładu nie redukuje twardości wody.

Dlaczego warto zainwestować w dzbanek do wody z filtrem?

Filtrowanie wody ma wiele zalet. Przede wszystkim ma pozytywny wpływ na jakość i smak. Jeśli używamy filtrowanej wody w czajniku i ekspresie do kawy to znacząco wpływa na przedłużenie żywotności tych sprzętów, ograniczając osadzanie się na nich kamienia. Dobrym pomysłem jest również wykorzystywanie wody z dzbanka filtrującego do gotowania, znacznie podnosi to walory smakowe przyrządzanych potraw. Warto mieć na uwadze także względy praktyczne i ekologiczne – filtrując wodę w domu nie potrzebujemy kupować i dźwigać butelkowanej wody. To ważny aspekt związany nie tylko z zyskiem ekonomicznym, w porównaniu do kupowania standardowych butelek z wodą jest to duża oszczędność, ale również ze zmniejszeniem ilości śmieci w gospodarstwie domowym.